Het coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep. Maar ook in tijden dat er veel van u en ons gevraagd wordt, staan we onverminderd met onze dienstverlening voor u klaar.
De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers, leveranciers, klanten en andere belanghebbenden staan absoluut altijd voorop! Dat betekent dat er zoveel mogelijk van huis uit gewerkt wordt. Een enkel bezoek aan of overleg op ons kantoor behoort tot de mogelijkheden, doch onder strikte voorwaarden.
In het verleden hebben wij al ingezet op de digitalisering van ons kantoor waardoor we het grootste deel van ons werk kunnen voortzetten zonder fysiek contact. Om onze opdrachtgevers optimaal te kunnen blijven bedienen maken we gebruik van de gebruikelijke en voor iedereen toegankelijke digitale toepassingen.
Alle medewerkers van Archimil bv, NIPA milieutechniek bv en onze overige zusterbedrijven binnen de Aelmans Groep hebben toegang tot de digitale dossiers en bijbehorende documenten. Zo is en blijft uw dossier up-to-date, werken we altijd met de laatste versie en is ook het vier-ogen-principe op deze manier, waar nodig, gewaarborgd. Onze manier van werken verandert in dit opzicht dus niet.
Telefoon
Directe bereikbaarheid van onze adviseurs loopt via het kantoornummer. Het telefonisch doorverbinden is echter niet altijd mogelijk. In die gevallen zal een terugbelverzoek worden geplaatst bij uw contactpersoon en zullen uw vragen toch beantwoord worden.
Uiteraard is e-mail nog steeds een bruikbaar communicatiemiddel. Hier is niets aan veranderd.
Onderling overleg
De medewerkers van Archimil bv en NIPA milieutechniek bv blijven vanuit huis intensief met elkaar in contact. Onderling overleg en kennisdeling is en blijft voor ons van cruciaal belang.
Extra voorzorgsmaatregelen buitendienst
Onze buitendienst treft, naast de voorschriften van het RIVM en de overheid, extra voorzorgsmaatregelen.
Kortom: we kunnen elkaar nu niet makkelijk persoonlijk bezoeken of de hand schudden, maar dit is wat ons betreft geen belemmering om u optimaal van dienst te zijn.
Neem voor vragen of opmerkingen gerust contact met ons op !
Per 1 juli heeft de Aelmans Adviesgroep een belang genomen van 50% in Archimil BV (Asten) en Nipa Milieutechniek BV (Oss). Hiermee wordt een verdere uitbreiding en versterking gerealiseerd van zowel het milieu-team binnen de Aelmans-Adviesgroep, áls de teams van Archimil en Nipa Milieutechniek. Geografisch ontstaat – met een klantbediening vanuit zowel Voerendaal, Baexem, Asten als Oss – een mooie spreiding in Limburg en Brabant. De milieuteams van de bedrijven omvatten in totaal ca. 35 medewerkers.
Door Archimil en Nipa Milieutechniek kunnen nu geotechniek en asbestinventarisaties uit eigen gelederen worden aangeboden, terwijl door Aelmans nu ook Flora- en Fauna onderzoeken en waterbodemonderzoeken kunnen worden aangeboden.
Wij zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking zowel voor de medewerkers als voor de klanten een betere borging van dienstverlening, toekomst en kwaliteit biedt.
De drie bedrijven Archimil, NIPA Milieutechniek en Aelmans Adviesgroep zullen voorlopig onder eigen naam verder werken. Het is de bedoeling dat Aelmans haar belang in de beide bedrijven geleidelijk verder uitbouwt. De huidige directie van Archimil/Nipa blijft betrokken in de nieuwe samenwerking.
Afgelopen maandag 8 juli 2019 heeft Staatssecretaris Van Veldhoven een ‘Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie’ verstuurd aan de Tweede Kamer.
Hierin wordt omschreven hoe dient te worden omgegaan met het aantreffen van de stoffen als PFOA, PFOS en GenX. Dit zijn enkele stoffen uit de grote groep PFAS-verbindingen die al decennia lang gebruikt worden in allerlei alledaagse toepassingen zoals verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica. Door het wijdverbreide gebruik van PFAS-stoffen worden deze inmiddels niet als puntbron (zoals in ondermeer Helmond en regio Dordrecht) maar diffuus verspreid in Nederland, en breder wereldwijd, in het milieu aangetroffen.
Sinds afgelopen maandag dienen alle (enkele uitzonderingen daargelaten) partijen grond onderzocht te worden op minimaal 28 PFAS-verbindingen en, waar nodig, op GenX. Hiervoor zijn ook (tijdelijke) normen voor Wonen/Industrie vastgesteld. Echter, achtergrondwaarden zijn (nog) niet vastgesteld. Dit heeft tot gevolg dat veel grond niet meer toegepast zal kunnen worden als klasse Achtergrondwaarden.
Het handelingskader is per direct ingegaan, echter is de laboratorium-capaciteit in Nederland niet voldoende. Hierdoor zal er vertraging optreden bij de uitvoer van partijkeuringen. Ook heeft dit tot gevolg dat per direct partijkeuringen honderden euro’s duurder worden.
Tot 1 oktober is weliswaar een vrijstellingsregeling voor niet-verdachte grond ingesteld, echter kan deze op verschillende manieren worden uitgelegd. Er zijn al innemers, toepassers en bevoegde gezagen bekend die gesteld hebben dat per direct alle grond op PFAS-verbindingen onderzocht dient te zijn.
Meer informatie kunt u verkrijgen via de website van bodemplus, hier staat ook een FAQ. Wanneer u hierover meer vragen heeft dan kunt u terecht bij ons en onze collega’s:
Archimil BV – Bas van den Bosch – 0493 671818
Nipa Milieu – Hans van Vliet – 0412 655058
|
|
|
Bij de productie van synthetische drugs zoals XTC en speed komen gevaarlijke afvalstoffen zoals zuren en aceton vrij. Helaas is de praktijk dat deze veelvuldig in bossen of landbouwgebieden worden gedumpt waarbij vaak bodemverontreiniging ontstaat. Steeds vaker worden “innovatieve” dumpplaatsen gebruikt zoals mestkelders en wasstraten. Dumpingen van drugsafval vinden meestal in Brabant en Limburg plaats, maar ook andere provincies hebben er last van. Het gaat daarbij altijd om zeer gevaarlijke stoffen die de gezondheid schaden en ons leefmilieu in gevaar brengen.
Archimil b.v. heeft inmiddels ruime ervaring met bodemverontreiniging die is ontstaan door het dumpen van deze afvalstoffen (voornamelijk vloeistoffen) van synthetische drugs. Onze werkzaamheden bestaan uit:
In sommige gevallen wordt ervoor gekozen om voorafgaande aan een bodemsanering eerst een bodemonderzoek uit te voeren om de ernst en omvang van de verontreiniging in kaart te brengen. Tevens wordt vastgesteld om wat voor soort synthetische drugs het gaat.
Het opruimen van dit afval is moeilijk en moet grondig gebeuren wat een financiële last meebrengt voor de landeigenaren (particulieren, overheden en andere grondbezitters zoals waterschap en Staatsbosbeheer). Het Rijk stelt 1 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de aankomende 3 jaren (t/m 2017) om die last te verlichten. Het convenant waarin het Rijk en de Provincie Noord-Brabant (als coördinator voor alle provincies) dit overeenkomen, is getekend op 3 december 2015 in het Evoluon in Eindhoven. Meer informatie vindt u op de website http://subsidiedrugsafval.nl/
Indien er een afvaldumping van synthetische drugs heeft plaatsgevonden op een perceel waarvan u eigenaar bent, bent u financieel aansprakelijk voor het verwijderen en mogelijk saneren van de bodem. Gedupeerden van dumpingen van drugsafval kunnen vanaf 1 februari 2016 een aanvraag indienen om een compensatie te ontvangen voor de geleden schade. De provincie Noord-Brabant voert de subsidieregeling uit voor heel Nederland. Om voor deze subsidieregeling in aanmerking te komen dient u aangifte te doen bij de politie en dient u de werkzaamheden van de sanering door een daartoe erkend bodemadviesbureau te laten verrichten.
Bij het aantreffen van drugsafval dient u niets aan te raken en afstand te bewaren (minimaal 25 meter) met de wind in uw rug. Alarmeer direct politie via 112 , of de brandweer als het afval brandt.
Neem voor nadere informatie en ondersteuning contact op met ons kantoor in Asten.
Ditjes en Datjes weer terug:
column Theo Edelman grondwaterverontreiniging
Als we zo omgaan met de Rijn, laten we dan hier maar wegblijven …
of een verzekering afsluiten. Glashelder !
… en juist op het moment dat we met minder analyses kunnen volstaan
In Ditjes en Datjes wordt op onregelmatige tijden de ontwikkelingen in bodemland becommentarieerd door HvV
Twee manieren om de bodem luchtiger te maken en/of te draineren:
1: methode Heijmans
http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2014/11/19/aannemer-boort-ondergrondse-gracht-in-centrum-van-tilburg
2: de Groningse methode:
http://www.groningerkrant.nl/2014/11/250-kilo-regenwormen-helpen-om-bodem-te-verbeteren/
Overigens, wanneer je wilt weten of eea juist goed waterdicht is, dan is daar een nieuwe cheklist voor:
http://www.sikb.nl/12977
De Vroege Vogels hebben uiteindelijk de ultieme tip:
http://vroegevogels.vara.nl/Tip-details.984.0.html?tx_ttnews[tt_news]=370787&cHash=46493fca21105caae1ec5f942b19956a
Op de volgende terreinen zijn de situaties heel anders:
Zouden die situaties ook bijdragen tot opwarming van het grondwater, of hebben deze onderzoekers toch gelijk ?:
http://www.scientias.nl/ook-grondwater-warmt-op-door-klimaatverandering/107181
Als de bodem en het grondwater, en dus ook de tuin of de straat nu echt te heet wordt, leg er dan gewoon asbest op ….
http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/asbest-op-straat-in-natuurgebied-oeffelt-1.4634042?ls=pl